fbpx
ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Περιγραφή Υλικού 

Tο PRP (Platelet rich plasma)  είναι ένα εναιώρημα αιμοπεταλίων μέσα σε πλάσμα σε συγκέντρωση ψηλότερη από αυτήν στο αίμα. Προέρχεται από το ίδιο το αίμα του ασθενούς  με ειδική επεξεργασία, δηλαδή με φυγοκέντρησή του μέσα σε ειδικό σωλήνα, όπου και διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος. Η παρουσία πολλών αυξητικών παραγόντων σε κάποια ειδικά «κοκκία» των αιμοπεταλίων είναι και ο λόγος που τα συγκεκριμένα κύτταρα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για την  αναζωογόνηση του δέρματος και των υποκέιμενων ιστών.

Τρόπος Εφαρμογής

H διαδικασία περιλαμβάνει καταρχήν τη λήψη μιας μικρής ποσότητας αίματος με φλεβοκέντηση. Εν συνεχεία γίνεται η φυγοκέντρηση του υλικού σε ειδική συσκευή, ώστε να γίνει ο διαχωρισμός του πλάσματος από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και η απομόνωση του τμήματος που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP). Αφού προστεθεί μια ειδική ουσία που ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια, το υλικό είναι έτοιμο προς έγχυση.

Η εφαρμογή του PRP γίνεται με ειδικές λεπτές βελόνες. Η έγχυση γίνεται σε διαφορετικά βάθη του δέρματος ανάλογα με την περίπτωση και το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, από τελείως επιφανειακό έως αρκετά βαθιά κοντά στο επίπεδο των οστών. Η τεχνική περιλαμβάνει την αργή έγχυση του υλικού  σε γραμμική ή διασταυρούμενη  πορεία και ακολούθως μάλαξη της περιοχής.

Στην περίπτωση εφαρμογής στο πρόσωπο, γίνονται εγχύσεις μικρών ποσοτήτων ξεκινώντας από τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και ακολούθως στις πιο επιφανειακές, ενώ κατά κανόνα η θεραπεία ξεκινά με τις πιο «προβληματικές» περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές η τεχνική είναι παρόμοια με μικρές διαφοροποιήσεις κατά περίπτωση, όπως για παράδειγμα ο σχεδιασμός των αγγείων και των τενόντων στα χέρια, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός τους κατά την διάρκεια.

Για ποιους λόγους εφαρμόζουμε το PRP;

Xάρις στην αντιφλεγμονώδη και αναγεννητική δράση του το PRP χρησιμοποιείται κατά κόρον σε τραυματισμούς μαλακών μορίων (π.χ. τενόντων, συνδέσμων, χόνδρων) καθώς και στην αντιμετώπιση χρονίων καταστάσεων (π.χ. αρθρίτιδες, ινομυοσίτιδες κτλ.).

Τα τελευταία χρόνια το PRP  εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα και στον τομέα της αισθητικής ιατρικής. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε αυξητικούς παράγοντες το καθιστά απαραίτητο στην αποκατάσταση των ιστών και στην αναγέννησή τους, ενώ καταπολεμά τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος και των μαλακών ιστών με τους εξής τρόπους:

  • Αυτόλογη ανάπλαση του όγκου του σκελετού ( ενίσχυση της στήριξης)
  • Αυτόλογη ανάπλαση του όγκου του δέρματος και του υποδορίου ιστού ( filling effect)
  • Aυτόλογη ανάπλαση της επιδερμίδας ( βελτίωση των ιδιοτήτων του δέρματος)

 Σε ποιούς εφαρμόζεται;

Δεδομένου ότι το PRP ανήκει στην κατηγορία των anti-aging θεραπειών, μπορεί μόνη της αλλά κυρίως σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες να ενταχθεί σε ευρύτερα πρωτόκολλα αντιγήρανσης. Αντενδείξεις της θεραπείας είναι η παρουσία αυτοάνοσων ή αιμοτολογικών νοσημάτων στο ατομικό ιστορικό και η ενεργός λοίμωξη του δέρματος.

Σε ποιά σημεία του σώματος;

Εφαρμόζεται τόσο στο ανώτερο, όσο και στο μέσο και κατώτερο πρόσωπο, ενώ έχει ένδειξη και για τα χέρια, το ντεκολτέ, το τριχωτό της κεφαλης και άλλα προβληματικά σημεία του σώματος.

Πότε φαίνεται το αποτέλεσμα και πόσο διαρκεί;

H θεραπεία PRP μπορεί να εφαρμοστεί ως μονοθεραπεία ή και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους αντιγήρανσης. Για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων συνίσταται η εφαρμογή 3 θεραπειών ανά 4-8 εβδομάδες. Βελτίωση στην υφή, στον τόνο και την σπαργή του δέρματος μπορεί να παρατηρηθεί από τις επόμενες μέρες της θεραπείας και γίνονται εμφανείς γύρω στα 8 εβδομάδες, ενώ η πλήρης αναδόμηση του κολλαγόνου αναμένεται περίπου στους 3 μήνες.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως και ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστα. Κατά την εφαρμογή του PRP είναι πιθανόν να δημιουργηθούν μικρές μελανιές οι οποίες αντιμετωπίζονται με ψύξη αλλά και κρέμα arnica. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργείται ένα ήπιο οίδημα το οποίο υποχωρεί μέσα σε 24 ώρες.

Blog

Dr.Dimitrios Karypidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DR.DIMITRIOS KARYPIDIS 

MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS

READ MORE

iDerma Aesthetic Medicine & Surgery - Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός . Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FRSM, FEBOPRAS, FACS. Πολλαπλή Πιστοποίηση απο τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και συλλόγους παγκοσμίως