fbpx
Blog
Γράφει για το Healthweb ο  Δρ. Δημήτρης  Καρυπίδης , Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός
 
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες στην Ελλάδα καθώς και από τους πλέον αυξανόμενους σε νέα κρούσματα.
Έχουμε περίπου 2000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο. Περίπου 1 στις 8 Ελληνίδες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την πάνω από 90% πιθανότητα ίασης όταν διαγνωστεί έγκαιρα, καθιστά την αυτοεξέταση αλλά και τη συχνή επίσκεψη στο ιατρό για εκτίμηση, ζωτικής σημασίας για τη γυναίκα. 
 
Το εύρος των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει αλλά συνήθως το πρώτο που αντιλαμβάνεται μια γυναίκα είναι κάποιο ‘εξόγκωμα’ ή μια πιο σκληρή περιοχή μέσα στο μαστό. Επίσης άλλα σημαντικά συμπτώματα που οφείλουν να οδηγήσουν στον ιατρό για εξέταση είναι η αλλαγή του μεγέθους και του σχήματος ενός ή και των δύο μαστών, έκκριμα από τις θηλές, διόγκωση ή όγκος στη μασχάλη, εντύπωμα ή εικόνα ‘φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα του μαστού, εξάνθημα ή ερεθισμός ή αλλαγή του σχήματος και της θέσης των θηλών (π.χ. εμβάθυνση/εισολκή ή παρεκτόπιση). Πόνος δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει μιας και δεν είναι από τα συχνά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού.  
Παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία (πάνω από 75% των περιπτώσεων αφορούν σε γυναίκες άνω των 55 ετών, το οικογενειακό ιστορικό ή προηγούμενη διάγνωση καρκίνου του μαστού, το μεγάλο σωματικό ύψος, η παχυσαρκία, οι υπερβολικά μεγάλοι μαστοί, η χρήση αλκοόλ, η προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία, η μακροχρόνια χρήση ορμονών και η γενετική προδιάθεση. 
 
gynaika stithos
 
Είναι κατανοητό πως και για τον καρκίνο του μαστού, η σωστή και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη προστασία. Μαζί με την ετήσια εξέταση των μαστών από τον ειδικό ιατρό. Παράλληλα χρειάζεται και απεικονιστικός έλεγχος που καλό θα είναι να γίνεται με μια μαστογραφία αναφοράς πριν τα 40 που θα αποτελεί και μαστογραφία σύγκρισης και στη συνέχεια μια μαστογραφία ανά 2 έτη σε γυναίκες νεότερες των 50 και ανά έτος σε μεγαλύτερες των 50. 
 
Η πλήρης ή μερική μαστεκτομή αποτελεί τη χειρουργική θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Μικρότερου σταδίου βλάβες αντιμετωπίζονται και με άλλες πιο περιορισμένης έκτασης χειρουργεία και γενικά η χειρουργική του μαστού αποτελεί μια συνεχώς εξελισσόμενη κατηγορία επεμβάσεων. Στόχος πάντα η πλήρης αφαίρεση του όγκου και ο έλεγχος της νόσου με όσο το δυνατόν μικρότερου βαθμού βλάβη στους υγιείς ιστούς. 
 
Πλέον η διατήρηση της μορφής του μαστού, της θηλής και της φυσικότητας του μαστού αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες μετά φυσικά από την ορθή ογκολογική αφαίρεση του όγκου και τις απαιτήσεις της. Η αποκατάσταση του μαστού μετα τη μαστεκτομή αποτελεί μια ξεχωριστή υψηλών απαιτήσεων κατηγορία επεμβάσεων που εκτός από την πλούσια εμπειρία του χειρουργού, απαιτεί και εξαιρετικής ακρίβειας μετρήσεις και στρατηγική. Όπως σε όλα, έτσι και εδώ η επιτυχία κρίνεται από τις λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικά όπως η θέση και η προβολή της θηλής, το μέγεθος και η προβολή του κάθε τμήματος του μαστού, η θέση και η ανατομική συσχέτιση της υπομάστιας πτυχής με άλλα σημαντικά ανατομικά σημεία αναφοράς, ο όγκος, η προβολή και η συμμετρία των μαστών, η ποιότητα και η επάρκεια του δέρματος του μαστού, η φυσικότητα μορφής και απόκρισης στην κίνηση και τις διάφορες θέσεις του σώματος και πληθώρα άλλων χαρακτηριστικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Η επιλογή του κατάλληλου αρίστης ποιότητας ενθέματος ή της κατάλληλης μεθόδου αποκατάστασης με αυτόλογους ιστούς χωρίς ένθεμα είναι από τα πιο βασικά σημεία απόφασης και συζήτησης της ασθενούς με τον πλαστικό χειρουργό.
 
mastos
Η μετεγχειρητική φροντίδα και αγωγή είναι εξίσου σημαντικά. Θα πρέπει λοιπόν η απόφαση που αφορά οποιαδήποτε χειρουργική αντιμετώπιση του μαστού να συνοδεύεται από εξαιρετική προσοχή ΕΠΙΛΟΓΗΣ του κατάλληλου ειδικού. Θα πρέπει ο πλαστικός χειρουργός να έχει επίσημη, πολύχρονη και πιστοποιημένη εκπαίδευση σε επίσημα κέντρα μαστού και μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του μαστού.
 
 Για πληροφορίες και ραντεβού: iDerma, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, Ακρόπολη, τηλέφωνο: 210 9220999.
 
O Δρ Δημήτρης Καρυπίδης MD, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS, είναι Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, Πανεπιστημιακός Υπότροφος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάσκων και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστήμιου Cardiff της Ουαλίας και στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Queen Mary University of London αντιστοίχως. Εργάστηκε σε Νοσοκομεία με κορυφαίες διακρίσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και εκπαιδεύτηκε ειδικότερα στην αποκατάσταση του μαστού, τη ρινoπλαστική, το facelift, την λιπομεταφορά και τις νέες μεθόδους αντιγήρανσης και λιπογλυπτικής.
 
Πηγή healthweb.gr

Blog

Dr.Dimitrios Karypidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DR.DIMITRIOS KARYPIDIS 

MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS

READ MORE

iDerma Aesthetic Medicine & Surgery - Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός . Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FRSM, FEBOPRAS, FACS. Πολλαπλή Πιστοποίηση απο τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και συλλόγους παγκοσμίως