fbpx
Blog

Υπάρχει θεραπεία που σβήνει ρυτίδες και ούλες; Ο πλαστικός χειρουργός Δημήτριος Καρυπίδης μας απαντά

karipid1

Τι είναι η θεραπεία επαγωγής κολλαγόνου θεραπεία εφόδου (CIT);
Η επαγωγή κολλαγόνου ( Collagen Induction Thereapy ή CIT) , επίσης γνωστή ως δερματικός βελονισμός, είναι μια συναρπαστική νέα επέμβαση με σκοπό μεταξύ άλλων:
-τη βελτίωση της υφής του δέρματος,
-τη λείανση των ρυτίδων και την κάλυψη των βαθιών γραμμών,
-τη χαλάρωση και τη βελτίωση της εμφάνισης ουλών και ραγάδων,
-τη βελτίωση της υπερ- μελάγχρωσης, των κηλίδων από τον ήλιο και των διευρυμένων πόρων.

Σε ποιους τύπους δέρματος μπορεί να εφαρμοστεί;
Το CIT μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε όλες τις περιοχές του σώματος και σε όλα τα χρώματα και τους τύπους δέρματος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εμφάνισης νέων ουλών ή υπερμελάγχρωσης (αποχρωματισμός του δέρματος, ως αποτέλεσμα τραυματισμού του), καθώς τα μελανοκύτταρα και το χόριο παραμένουν άθικτα κατά τη διάρκεια της CIT. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ασφάλειας κατά τη σύγκριση με άλλες επεμβατικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την υφή του δέρματος και τη θεραπεία ουλών και βαθιών γραμμών.
Σε αντίθεση με τα αφαιρετικά λέιζερ, τα χημικά peeling και τη δερματοαπόξεση (dermabrasion), δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ουλών ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τους ινοβλάστες του δέρματος να παραγάνουν κολλαγόνο και προκαλεί την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων.

Σε τι διαφέρει η CIT από τις ενέσεις κολλαγόνου;
Η CIT διαφέρει από τις ενέσεις κολλαγόνου, γιατι οι τελευταίες περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνητής ή ζωικής προέλευσης κολλαγόνου, το οποίο διασπάται από το σώμα και ως εκ τούτου, εξαφανίζεται μετά από 3 μήνες. Το κολλαγόνο του Induction Therapy της CIT, παράγει το δικό σας φυσικό κολλαγόνο που διαρκεί μέχρι και 7 χρόνια και συμβαίνει στα σημεία εκείνα φυσικής αυτοδιόρθωσης του δέρματος χωρίς να βασίζεται σε τυχαία εφαρμογη. Ως εκ τούτου, η αποτελεσματικότητα της CIT είναι πιο μακροχρόνια από ό,τι το με τις ενέσεις κολλαγόνου και δεν επηρεάζεται απο τυχόν λάθη στη εκτίμηση και την εφαρμογή.

Πως λειτουργεί;
Η CIT βασίζεται στην ιδέα της αύξησης της παραγωγής κολλαγόνου με επαγωγή/αιμορραγία στο δέρμα μέσω εκατοντάδων μικροσκοπικών τσιμπιμάτων βελόνας. Διαπερνώντας το χόριο με τη χρήση συσκευών με βελόνες μήκους έως τρία χιλιοστά, προκαλείται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ αφήνεται σχετικά άθικτη η επιδερμιδα. Έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα με σκοπό την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των τεχνικών, και πρακτικών εφαρμογών της CIT. Η εφαρμογή μπορεί να πραγματοποιηθεί με κυλίνδρους/rollers που συνδεόνται με πολυάριθμες βελόνες ή ηλεκτρικές μηχανές, ανάλογα με την περίπτωη, την περιοχή και το βάθος της θεραπείας που απαιτείται.

Τι γίνεται πριν και μετά τη θεραπεία;
Πριν τη θεραπεία προηγείται η εφαρμογή τοπικής αναισθητικής κρέμας για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η κατα τα αλλα ελάχιστη ενόχληση κατα τη διάρκεια της αγωγής.
Μετα τη θεραπεία εφαρμόζεται εξειδικευμένη φροντίδα του δέρματος για την αύξηση και την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και την επούλωση του δέρματος . Οι θεραπείες μπορεί να επαναλαμβάνονται με ασφάλεια κάθε 6-10 εβδομάδες .

Πόσο καιρό διαρκεί; 
Η αναδιαμόρφωση κολλαγόνου μέσω της θεραπείας CIT σε φυσιολογικό δέρμα διαρκεί τουλάχιστον 90 ημέρες και η διαδικασία μπορεί να τονώσει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μέχρι και ένα έτος μετά την αγωγή. Αν και τα αρχικά αποτελέσματα μπορεί συχνά κανείς να τα παρατηρήσει αμέσως μετά τη θεραπεία, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μπορεί γίνουν πλήρως ορατά μέχρι και 3 μήνες μετά τη διαδικασία.

Τι φροντίδα πρέπει να ακολουθήσουμε μετά τη θεραπεία;
Τυπικά, το δέρμα είναι κόκκινο και ελαφρώς πρησμένο για μία έως δύο ημέρες όπως συμβαίνει συνήθως μετά απο ελαφρα τριβή/γρατσούνισμα, πάνω από την υπό θεραπεία περιοχή. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία εντός 12-24 ωρών μετα τη θεραπεία, ανάλογα με την έκταση εφαρμογής. Σε σύγκριση με τον παρατεταμένο χρόνο αποκατάστασης μετά από λέιζερ και χημικά peeling, ο κατα πολύ μικρότερος χρόνος επούλωσης κάνει την CIT μια πιο επιθυμητή εναλλακτική λύση.

Συνιστάται, επίσης, η αποφυγή χρήσης μακιγιάζ για 1-2 ημέρες και η έκθεση στον ήλιο να είναι ελάχιστη για το ίδιο διάστημα. Επιθυμητή είναι επίσης η αποφυγή κολύμβησης για μία εβδομάδα μετά τη θεραπεία, για τη μείωση του κινδύνου επιμόλυνσης.

Για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων και την προώθηση της επούλωσης, είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα προϊόντα φροντίδας του δέρματος και προαστασίας απο τον ήλιο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά από κάθε θεραπεία.

Για πληροφορίες και ραντεβού: iDerma, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, Ακρόπολη, τηλέφωνο:  210 9220999.

O Δρ Καρυπίδης MD, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS, είναι Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, Πανεπιστημιακός Υπότροφος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάσκων και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστήμιου Cardiff της Ουαλίας και στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Queen Mary University of London αντιστοίχως. Εργάστηκε σε Νοσοκομεία με κορυφαίες διακρίσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και εκπαιδεύτηκε ειδικότερα στην αποκατάσταση του μαστού, τη ρινoπλαστική, το facelift, την λιπομεταφορά και τις νέες μεθόδους αντιγήρανσης και λιπογλυπτικής.

omorfamystika.gr/antiage/υπάρχει-θεραπεία-που-σβήνει-ρυτίδες-κ/

Blog

Dr.Dimitrios Karypidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DR.DIMITRIOS KARYPIDIS 

MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS

READ MORE

iDerma Aesthetic Medicine & Surgery - Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός . Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FRSM, FEBOPRAS, FACS. Πολλαπλή Πιστοποίηση απο τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και συλλόγους παγκοσμίως